Over ons

Over ons

Hoe het begon

De passie die wij delen zijn de gebeurtenissen rond operatie Market Garden en de Amerikaanse Airborne divisies die hier onderdeel van uitmaakten.

Deze interesse is ons eigenlijk met de paplepel ingegoten. In 1944 was Gerrit van Doorn (opa van Joris en Teun en vader van Tonnie) 12 jaar oud. Zijn ouderlijk huis stond in de directe nabijheid van landingszone ‘N’ op Klein Amerika. De verhalen die opa Gerrit ons verteld heeft, hebben een diepe indruk op ons achtergelaten en inspireerden ons. Opa Gerrit is op de foto’s te zien vlak voor zijn overlijden in 2008, en tijdens de eerste herdenking van Market Garden in 1945 (Gerrit staat helemaal links).

We willen met Grateful Generation Tours onze interesse delen met mensen die graag meer willen weten over de gebeurtenissen in Groesbeek tijdens Market Garden. Daarnaast willen wij onze bevrijders blijven eren. Velen van hen hebben een groot offer gebracht, waardoor onze generatie in vrijheid kan leven en vandaar de naam “Grateful Generation”.

Het idee van deze tours is ontstaan toen we de herdenkingen in het kader van 70 jaar D-Day in Normandië bezochten. Op de camping waar we met de camper stonden, hadden veel andere campinggasten een legervoertuig bij zich. Nadat we daar een korte Tour mee hadden gemaakt en we zagen wat er in Normandië aan activiteiten plaatsvonden, ontstond het idee bij ons van “Grateful Generation Tours”. In mei 2015 hebben wij onze wens kunnen realiseren.’

Wie zijn wij

Tonnie van Doorn

Tonnie van Doorn

geboren en getogen in Groesbeek en teammanager bij een overheidsinstelling.
Teun van Doorn

Teun van Doorn

Geboren en getogen in Groesbeek, student Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Joris Ebbers

Joris Ebbers

geboren en getogen in Groesbeek en registeraccountant.

Onze voertuigen

Groesbeek 1944
Groesbeek 2023

Willys MB

Een van onze voertuigen is een Willys MB. Tijdens Market Garden maakten de 82nd Airborne Divisie gebruik van ditzelfde type voertuig, wat te zien is op de foto.

De Willys MB, een icoon uit de Tweede Wereldoorlog, is bekend om zijn wendbaarheid en betrouwbaarheid. Als een van de beroemdste voertuigen uit die tijd, speelde de Willys MB een cruciale rol bij het vervoeren van troepen en materieel op diverse fronten. Dit kleine voertuig met een grote impact vertegenwoordigt de geest van doorzettingsvermogen en inventiviteit in tijden van oorlog, en blijft een symbool van de heldhaftigheid van die periode.

Groesbeek 1944
Groesbeek 2023

Dodge WC52

Het andere voertuig is een Dodge WC52. Tijdens Market Garden maakten de 82nd Airborne Divisie ook gebruik van dit type voertuig, wat is te zien op de foto.

De Dodge WC52, een legendarische militaire weapons carrier uit de Tweede Wereldoorlog, staat symbool voor kracht en betrouwbaarheid. Met zijn robuuste ontwerp en terreincapaciteiten was dit voertuig onmisbaar op het slagveld, waar het troepen en materiaal vervoerde. Een levendig stukje geschiedenis dat de moed van degenen die het gebruikten eert.

'Nel' en 'No Guts, No Glory'

Nel

Nel

Wij hebben ervoor gekozen onze Dodge WC52 'Nel' te noemen. Gerrits vrouw, en onze oma en moeder heet Nellie. Op de foto van links naar rechts staan Teun, Nellie en Alice Mckeage, de dochter van Donald Mckeage, een veteraan van F Company, 505th Parachute Infantry Regiment wie onder andere nabij de Wylerbaan is geland tijdens Market Garden.
No Guts, No Glory

No Guts, No Glory

Voorop onze Jeep hebben we 'No Guts, No Glory' gezet, een van onze motto's. Op de zijkant van de Jeep is met krijt 'Groeten van Gerrit en Nellie' geschreven. Dit is in het handschrift van Gerrit gedaan, en Nellie heeft haar eigen naam er bij gezet. In de Jeep is de Amerikaanse Ambassadrice Shefali Razdan Duggal samen met Teun te zien.

© 2023 Grateful Generation Tours