Nieuws
De data van onze Fieldtrips van 2022 zijn bekend en staan op de betreffende pagina!!Vakantie:

Vanaf vrijdag 23 juli t/m zondag 8 augustus houden wij vakantie, wij rijden dan geen tours en kunnen uw mail niet direct beantwoorden!!We zijn weer gestart met het rijden van onze tours!!

Vanaf heden is het weer mogelijk om een tour met ons te rijden in onze WillysMB over de landingsterreinen en dropzones van operatie Market Garden! 

Voor het boeken van een tour kunt u het contactformulier op deze website invullen!Aanvang tours 2021

Zodra er weer mogelijkheden zijn om onze tours te gaan rijden, zullen we dit kenbaar maken op deze pagina en op Facebook. Het is wel mogelijk om nu al een tour vast te leggen, ter zijner tijd kijken we samen of de tour doorgang kan hebben.Battlefiets tour

Vanaf volgend jaar (april 2021) kunt u ook met een gezelschap een Battlefiets tour met ons maken. U leest hier alles over op de pagina “Prijzen en bezoekersinfo”.We gaan weer van start!!

Vanaf zaterdag 15 augustus starten we weer met onze tours en Fieldtrips! Dit doen we uiteraard Covid-19-proof: we gaan er van uit dat u alleen met ons een tour maakt wanneer u geen klachten hebt gerelateerd aan Corona (zie richtlijnen RIVM) en onze gasten dragen een mondkapje (deze kan desgewenst tegen vergoeding bij ons aangeschaft worden). Verder hebben we handgel waarmee u uw handen desinfecteert. Wanneer u een Fieldtrip met ons maakt, vragen wij u, om uw contactgegevens te noteren zodat wij u kunnen informeren mocht er een Corona-uitbraak zijn geconstateerd op de dag van uw rit. Deze gegevens bewaren wij 3 weken en worden daarna vernietigt. Deze gegevens worden uiteraard niet aan derden doorgegeven.

Samen houden we corona onder controle!!Coronavirus treft ons ook…

Het coronavirus grijpt alom om zich heen. Helaas heeft dit en de genomen maatregelen, ook consequenties voor onze tours en Fieldtrips…
Dit betekent dat de Fieldtrips van 19 april en 5 en 17 mei geen doorgang kunnen hebben!!
De mensen die reeds een reguliere tour bij ons geboekt hebben, zullen persoonlijk een mail van ons ontvangen.

Wij wensen iedereen veel wijsheid, sterkte en vooral veel gezondheid toe voor de komende, onzekere periode…Data Fieldtrips 2020 zijn bekend!

Op tabblad Fieldtrips staan de data en tijden van onze Fieldtrips van 2020.

Let op de 2 speciale data: 5 mei en 20 september, hierbij gelden andere tijden!!In verband met de slechte weersomstandigheden gaan de Fieldtrips van vandaag (6 okt 2019) helaas NIET  door!!!

 

We hopen u in het nieuwe seizoen weer te kunnen begroeten voor een Fieldtrip of onze reguliere tour!

 MEDEDELING:

Zondag 6 oktober onze laatste Fieldtrips van 2019. Helaas zijn de weersvoorspellingen niet zo best. Uiteraard hopen we dat de Fieldtrips gewoon door kunnen gaan, maar bij regen zijn er GEEN tours!!!

Hou de website en onze Facebook-pagina in de gaten!!Hier komt info over Market Garden 2019!! volgt nog…Mededeling van huishoudelijke aard:

WE ZITTEN HELEMAAL VOLGEBOEKT MET TOURS EN ACTIVITEITEN ROND 75 JAAR MARKET GARDEN!!!Nieuw concept in 2019!!

Vanaf april 2019 gaat ons nieuwe tourseizoen weer van start.

In het verleden hebben wij verschillende tours aangeboden. Dit was een tour van 2 uur (de 505e PIR) en een van 3 uur (de 508e PIR). Omdat we onze gasten zoveel mogelijk willen laten zien van hetgeen zich in Groesbeek heeft afgespeeld tijdens operatie Market Garden, bieden we met ingang van 2019 als vervanger voor beide tours een tour aan van 2,5 uur. Deze gaat over de dropzones van zowel het 505e als 508e PIR. Tevens bezoeken we de landingszones van het hoofkwartier van generaal “Boy” Browning en bekijken we een aantal monumenten. Ook maken een korte wandeling over het Canadees kerkhof en besteden we aandacht aan operatie Veritable. Dit alles doen we in een originele Willys MB uit WO2 waarbij we gedeeltelijk off-road gaan voor een echte “experience”.

Museumbezoek.
Deelnemers aan onze tour krijgen 50% korting op een bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Dit bezoek kan op dezelfde dag plaatsvinden, maar mag ook op een ander moment. Op deze wijze ontstaat er een mooie gelegenheid om hetgeen in het museum te zien is, ook voor een deel in het veld te zien.

De naam van de tour.
Omdat we in onze nieuwe tour onze gasten zoveel mogelijk willen laten zien van de historie, hebben we deze dezelfde naam gegeven als het motto van de 82nd Airborne Division, namelijk ‘All the way’.

Voor de prijzen en alle andere info kunt u kijken op de pagina “Prijzen en bezoekersinfo”.Seizoen 2018 bijna ten einde…

Met nog wat tours en een dag met Fieldtrips te gaan, loopt seizoen 2018 naar het einde toe. Volgend jaar komen we met een nieuw concept en nieuwe prijzen…Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws!!!!

 Vakantie!!!

Vanaf zaterdag 28 juli tot en met zaterdag 11 augustus hebben wij vakantie!! We kunnen dan helaas geen e-mails beantwoorden en zijn ook telefonisch niet bereikbaar. Nieuwe touraanvragen zullen dus daarna pas in behandeling worden genomen!!!

Wij wensen iedereen een hele fijne zomervakantie!!In de winterperiode is het altijd een beetje stil rond Grateful Generation Tours. Hoewel het lijkt dat er niks gebeurt, is het tegendeel juist het geval: er wordt heel hard gewerkt!! Zoals we in ons laatste bericht al schreven zijn we al de gehele winter, elk weekend, hard aan het werk bij Jeep-Dodge-Parts in Veghel om onze Willys MB weer in een TOP-conditie te brengen zodat hij vanaf 15 april 2018 weer hele mooie tours kan maken!!

Wat we ook doen tijdens onze winterstop is de routes die we rijden onder de loep nemen en kijken of er iets aan het verhaal kan worden toegevoegd, er is immers zoveel te vertellen over de landingen rondom Groesbeek. Dit jaar heeft Dick Lockhorst, auteur van oa “De vierdaagse van Nijmegen, wandelen in bevrijd gebied”, aangeboden om wat gebeurtenissen rondom vb. de Wylerbaan, voor ons uit te zoeken en op papier te zetten. Deze nieuwe info nemen we dan ook weer mee in het nieuwe seizoen. Uiteraard willen we Dick Lockhorst heel hartelijk bedanken voor zijn tijd en inspanning!!

We gaan nu het vierde jaar in van Grateful Generation Tours en we proberen elk jaar met iets nieuws te komen. Voorgaande jaren was dat de, nog steeds lopende, samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, het invoeren van de groepstours, de mogelijkheid tot het maken van filmpjes met onze drone en de giftcard die we hebben ontwikkelt. Tijdens deze winterstop hebben we veel inspirerende gesprekken gevoerd met Frits Janssen van Stichting Remember September 1944 uit Mook. Frits is oprichter van de Stichting die als doel heeft “het in stand houden van de herinnering aan wat er is gebeurd tijdens operatie Market Garden tijdens WOII in Nederland”. Dat is ook een van de doelen van Grateful Generation Tours! We zijn dan ook erg blij dat we met Frits de afspraak mochten maken dat de mensen die met ons een tour rijden, uiteraard na overleg met hem, de mogelijkheid hebben om een bezoek te brengen aan zijn tentoonstelling!! Frits is in het bezit van een unieke verzameling waarbij elk voorwerp een verhaal heeft waarover hij zelf graag wil vertellen. Wij zien deze samenwerking dan ook als een hele mooie aanvulling op onze tours, waar wij ook ingaan op persoonlijke verhalen van militairen die deel hebben uitgemaakt van de grootste luchtlandings- en bevrijdingsoperatie van de geschiedenis!!

Kortom: we hebben deze winter weer goed gebruikt en hebben weer heel veel zin in een nieuw tourseizoen!!

 Start seizoen 2018

Vanaf zondag 15 april 2018 starten we weer met het rijden van onze Fieldtrips en de reguliere tours. Zoals vermeld onder “prijzen en info” rijden we onze tours alleen in weekenden en zomervakantie (van deze regio). De tours moeten van te voren geboekt worden. U kunt een tour boeken door het reactieformulier in te vullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!Data Fieldtrips 2018 zijn bekend!

Op dit moment wordt er nog geklust aan onze Willys MB om hem weer in top-vorm te krijgen, zodat we in april weer met onze tours kunnen beginnen. We kunnen bijna niet wachten om weer van start te gaan!! Uiteraard hebben we deze winter weer met de mensen van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 rond de tafel gezeten en zijn er nieuwe data gepland voor onze, inmiddels welbekende, Fieldtrips.
Op de volgende data staan wij weer bij het museum:

Zondag 15 april
Zondag 6 mei
Zondag 8 juli
Zondag 19 augustus
Zondag 7 oktober

Ook op zaterdag 5 mei en zondag 16 september, 2 bijzondere dagen in onze geschiedenis, zijn we aanwezig bij het museum om onze Fieldtrips te rijden.

Kijk voor de aanvangstijden en verdere info onder “Fieldtrips”.Remember September

NIJMEGEN – September 1944, de geallieerde operatie Market Garden is begonnen en Nederland is op weg om bevrijd te worden. Market Garden is bekend geworden door de ‘Slag om Arnhem’ , maar ook in Nijmegen is flink gevochten.

Halverwege de ochtend van 17 september klonk het luchtalarm en al snel waren er grote formaties bommenwerpers boven Nijmegen te zien.

De doelwitten van deze bommenwerpers waren plaatsen waar Duits afweergeschut stond opgesteld. Twee daaropvolgende bombardementen aan het eind van de ochtend en aan het begin van de middag troffen onder andere ook de elektriciteitscentrale en enkele kazernes.

Strategie
Tot in de middag van 17 september werden er actief centrale posities in de stad ingenomen. Het Maas-Waalkanaal, de spoorbrug en de verkeersbrug over de Waal waren de belangrijkste plaatsen. Rond 14.00 uur werd het bombardement gevolgd door een luchtlandingsoperatie. In het gebied rond Nijmegen landden drie groepen Amerikaanse parachutisten bij de plaatsen Grave, Mook en Groesbeek. Het gebied rond Groesbeek was extra belangrijk, omdat het hoog lag en de hele omgeving goed te overzien was. De landingen verliepen zonder veel problemen en operatie Market Garden, die tot doel had om vanuit het zuiden, door Nijmegen over de Waalbrug richting Arnhem door te stoten lag op schema.

Een Amerikaanse verkenningsgroep wist snel vanaf de het Keizer Karelplein tot bij de verkeersbrug over de Waal door te dringen, maar stuitte daar op hevig Duits verzet. Het bleek noodzakelijk om terug te trekken tot aan de rand van het centrum. In de ochtend van de 18e september werd een nieuwe poging gedaan om de brug te bereiken. Wegens Duitse tegenaanvallen in Groesbeek moest dit weer uitgesteld worden.

Bevrijding
Op 20 september begon een nieuwe poging de verkeersbrug te bereiken, ditmaal met meer succes en de Duitse verdediging werd teruggedreven tot aan de heuvel bij het Valkhof. Met zware beschietingen en huis-tot-huisgevechten werd rond zes uur ’s avonds eindelijk de oprit naar de Waalbrug bereikt. In de avond van 20 september was Nijmegen bevrijd en de brug naar het Noorden veroverd. De trieste balans voor Nijmegen als gevolg van vier dagen strijd kon worden opgemaakt: honderden huizen, diverse kerken, het stadhuis en het station waren in vlammen opgegaan. Honderden burgers waren bij de branden en straatgevechten omgekomen. In de daaropvolgende jaren werd echter met vereende krachten begonnen aan de herbouw van de getroffen stad.

Remember september-krant
Om dit te herdenken, verschijnt in het weekend van 2 en 3 september 2017 voor het eerst een speciale Remember september-krant in het Rijk van Nijmegen en wijde omgeving. Aanleiding nu voor de uitgave van deze krant is de recente samenwerking tussen verschillende lokale organisaties, musea en betrokken regiogemeenten om vorm te geven aan de plannen van de provincie Gelderland rondom Herinneringstoerisme 1940-1944/’45. Deze samenwerking heeft inmiddels een vaste structuur gekregen die nauw verbonden is met de Stichting WO2 Gelderland.

De onderwerpen in de krant beslaan de diverse historische locaties en bijzondere gebeurtenissen in de regio met aandacht voor elke gemeente. Verder bevat de krant een brede regionale agenda van de verschillende evenementen en herdenkingen in september 2017. Ten slotte bevat de krant een vooruitblik naar de herdenkingsjaren 2019 en 2020.

150.000 exemplaren
De uitgave is zowel bedoeld voor de vele toeristen en recreanten in deze regio als voor de inwoners van Nijmegen en omgeving. De totale oplage is 150.000 exemplaren. De krant zal verspreid worden in de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Heumen, Lingewaard, Beuningen, Wijchen, Druten, Mook en Middelaar en Over-Betuwe. Het betreft hier alle huishoudens in de genoemde gemeenten, VVV’s, bibliotheken, hotels, campings en andere verblijfsaccommodaties.Nieuwe shirts

Trots presenteren we onze nieuwe shirts met daarop het embleem van de 82e Airborne Divisie

en het AA-logo dat staat voor All Americans!!

 Fieldtrips van zondag 9 juli gewijzigd

Op 9 juli 2017 hebben wij weer onze bekende Fieldtrips bij Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Zie voor nadere info onze Facebookpagina bij evenementen. Omdat die dag ook de wielerwedstrijd Omloopderzevenheuvelen gereden wordt, kunnen wij deze keer niet onze gebruikelijke route rijden waarbij we de landingsterreinen van het 508ste PIR bezoeken. We hebben echter een prachtige alternatieve route: Deze keer bezoeken wij de landingsterreinen van het 505ste PIR nabij Klein Amerika. Dit betekent dat de Fieldtrips van 9 juli ook leuk zijn voor personen die al eerder een Fieldtrip hebben gemaakt aangezien we een geheel andere route hebben!

 Giftcard

Op veler verzoek is het nu ook mogelijk een Giftcard bij ons te downloaden zodat u iets tastbaars heeft wanneer u iemand een Tour cadeau wilt geven!!

Kijk op de pagina GIFTCARD voor alle info.

 Onze Willys MB

Sinds kort zijn we de trotse eigenaar van een Willys MB. Binnenkort zullen we laten zien hoe wij hem aantroffen en wat we er allemaal aan hebben gedaan. Hoewel de jeep nog niet tot op alle details klaar is willen we nu met trots al het resultaat presenteren. De foto’s op het bijgaande filmpje zijn gemaakt op Klein Amerika, destijds dropzone Nan van de 82ste Airborne Divisie gedurende Market Garden.

Our Willys MB

Recently, we are the proud owner of a Willys MB. Soon we will show how we found him and what we’ve been doing to rebild him. Although the Jeep has not finished yet, we want to present all the results proudly. The pictures on the accompanying video are made on Klein America, at that time Nan’s drop zone of the 82nd Airborne Division during Market Garden.

Unsere Willys MB

Vor kurzem sind wir stolze Besitzer eines Willys MB. Bald werden wir zeigen, wie wir ihn sahen und was wir alle getan haben. Während der Jeep nicht, bis alle Details bereit ist, werden wir jetzt stolzalle Ergebnisse präsentieren. Die Bilder auf dem begleitende Video sind gemacht in Klein America, dann Zone Nan der 82. Airborne Division während der Operation Market Garden fallen.Onze Willys Hotchkiss is na 2 jaar trouwe dienst vertrokken naar het Duitse Hurtengewald…. Onze grote droom is altijd geweest om met een war-time jeep onze tours te kunnen rijden. Deze droom is nu werkelijkheid geworden!! We hebben een Willys MB gekocht die we in 5 weken tijd, met medewerking van Micha Korst van Jeep-Dodge-Parts, hebben opgeknapt.

Hieronder een tipje van de sluier. Later volgt er nog een uitgebreid verslag.FIELDTRIPS

Zondag 23 april staan de eerste Fieldtrips i.s.m. het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 op het programma. Onderstaande luchtfoto, genomen op 19 september 1944, laat mooi zien dat de Fieldtrip midden over het landingsterrein van de 82e Airborne gaat. Naast het 508e Regiment, is op 17-09-1944 op deze DZ/LZ T (Codenaam voor Dropzone en Landingszone Tare) ook een bataljon (2e Bataljon onder leiding van Benjamin Vandervoort) van het 505e Regiment geland. Een dag later zijn er tientallen Waco Gliders (zweefvliegtuigen) geland.
De rode lijn op de foto is de route die gereden wordt. Vooral op de onderste helft van de foto zijn duidelijk vele Waco Gliders zichtbaar.

In een half uur durende Fieldtrip (prijs €7.50 p.p.) zul je alle ins en outs van deze ogenschijnlijke vredige omgeving te weten komen. De gebeurtenissen uit ’44 en ’45 zullen met uitleg, fotomateriaal en voorwerpen uit die tijd levend worden gemaakt. Aarzel niet en zorg dat je zondag 23 April vanaf 13:00 bij het Bevrijdingsmuseum bent om deel te nemen aan deze Fieldtrips. Ben je verhinderd? Geen probleem, aangezien wij deze Fieldtrips in 2017 zeven keer
zullen aanbieden, met als speciale datums 5 mei (Bevrijdingsdag) en 17 september (73 jaar Market Garden).